شناخت نیروهای تشکیل‌دهنده زمین با کشف ابرساختار آتش‌فشانی اقیانوس آرام

یک مطالعه توسط یک گروه بین‌المللی از محققان علوم زمین به شواهد و مدارکی مهم درباره ساختار فلات مرزی ملانزی در اقیانوس آرام دست یافته است که می‌تواند به دانشمندان برای شناخت بهتر نیروهای شکل‌دهنده به سیاره زمین یاری برساند.

به گزارش «ساینس الرت»، «فلات مرزی ملانزی» یک گورستان زمین‌شناسی از صخره‌های مرده و جزایر نابود شده است که در طول صدها مایل در امتداد لبه شمال شرقی منطقه اقیانوس آرام «ملانزیا» امتداد دارد.

این منطقه یکی از ساختارها یا فرماسیون‌های بی‌شمار موسوم به «استان‌های بزرگ آتش‌فشانی» است. چنین ابرساختارهای زمین‌شناسی عموما نتیجه جاری شدن حجم زیادی از سنگ از لغزش بی‌پایان طبقات زمین ‌شناسی صفحات اقیانوسی است.

با این حال منشاء «فلات مرزی ملانزی»‌ (MBP) فاقد جزئیات بوده است. اما اکنون یک مطالعه توسط یک گروه بین‌المللی از محققان با هدایت «کوین کنراد» دانشمند علوم زمین از دانشگاه نوادا، به شواهد و مدارک مهمی از درباره فرماسیون فلات مرزی ملانزی دست یافته است که می تواند به دانشمندان برای شناخت بهتر نیروهای شکل دهنده به سیاره زمین یاری برساند.

این ابر ساختار حدود ۲۲۲ هزار کیلومترمربع وسعت دارد که اندکی کمتر از مساحت انگلیس است. بررسی موادی از سطح کافی است که نشان دهد این فلات دارای ماهیت آتش فشانی است و رگه‌های سنگی آن از گدازه‌های سرد شده‌ای تشکیل یافته که حدود ۱۲۲ تا ۸۳ میلیون سال پیش آزاد شده بودند.

اما بررسی شواهد و مدارک کاوش شده از بستر اقیانوس به سادگی منطقه خشکی نیست. مواد معدنی کمیابی که در طول زمان بالا آمده اند نشان می دهند که تولد MBP روند ساده و مشخصی نداشته و دستکم ۲۵ ساختار آتش‌فشانی متمایز مسئول ایجاد آن بوده اند. دانستن بیشتر درباره رشد مداوم این ساختار آتشفشانی می تواند به ما برای فهم بهتر همه چیز از تغییرات آب و هوایی گرفته تا رویدادهای انقراض گذشته یاری برساند.

170869957

کنراد و تیم تحقیقاتی او برای این منظور از داده‌های منتشرشده قبلی درباره نسبت ایزوتوپی و سایر داده‌های زمین‌شیمیایی برای مدل‌سازی پیشرفت پوسته زمین استفاده کردند. با کنار هم قرار دادن داده ها و قطعات پازل، یک کانون آتشفشانی موسوم به «کانون لوییزویل» جایی در اقیانوس آرام جنوبی، پایه و اساس بنیادهای MBP‌ را به حدود ۱۲۰ میلیون سال پیش و زمان تسلط دایناسورها مرتبط کرد.

حدود ۴۵ میلیون سال بعد همان منطقه ضعیف شده از پوسته با یک منطقه دیگر موسوم به «کانون رورتو-آراگو» برخورد کرد که منجر به ظهور جزایر جدید شد. یک کانون سوم نیز که مسئول ظهور «جزایر ساموان» است، حدود ۲۰ میلیون سال پیش دور جدیدی از فعالیت آتشفشانی را شروع کرد.

2

تا همین امروز هم نیروهای عظیم تغییر شکل دهنده پوسته زمین به شکل دادن به این ابرساختار ادامه می دهند و این نشان می دهد که شکل گیری مناطق بزرگ آتش‌فشانی تا چه حد می تواند پیچیده باشد.

اخبار مرتبط

منبع: ایرنا
آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ارسال به دیگران :

نظر شما

وب گردی