بودجه و شجاعت بازگشت به ماه وجود ندارد!
برنامه «آپولو» انسانها را در سال ۱۹۶۹ روی ماه قرار داد اما اکنون این پرسش در ذهن بسیاری از افراد شکل گرفته است که چرا از آن زمان دیگر انسانها روی ماه فرود نیامدهاند.
فرود آوردن انسان روی ماه همواره آرزوی بزرگ آژانسهای فضایی بوده است.
به نقل از اسپیس، بین سالهای ۱۹۶۹ و ۱۹۷۲، مأموریتهای «آپولو»(Apollo) در مجموع ۱۲ فضانورد را به سطح ماه فرستادند و همه این ماجرا پیش از انفجار فناوری مدرن بود. پس چرا به نظر میرسد تلاشهای کنونی که در برنامه «آرتمیس»(Artemis) ناسا تجسم مییابند، تا این اندازه کند، متوقف و پیچیده هستند؟
یک پاسخ آسان برای این پرسش وجود ندارد اما میتوان گفت که این کار به پول، سیاست و اولویتها وابسته است.
ابتدا با پول آغاز میکنیم. ماموریتهای آپولو بسیار موفقیتآمیز و در عین حال، بسیار گران بودند. ناسا در دوران اوج ماموریتهای آپولو، حدود پنج درصد از کل بودجه فدرال را مصرف میکرد و بیش از نیمی از این بودجه به برنامه آپولو اختصاص داشت. با احتساب تورم، کل برنامه آپولو معادل بیش از ۲۶۰ میلیارد دلار امروز هزینه داشته است. اگر پروژه «جمنای»(Gemini) و برنامه رباتیک قمری را که پیشسازهای ضروری آپولو بودند، در نظر بگیریم، این رقم به بیش از ۲۸۰ میلیارد دلار میرسد.
واقعیتهای سیاسی کاملا با واقعیتهای مالی مرتبط هستند. در دهه ۱۹۶۰، آمریکا در میانه یک رقابت فضایی بود. این کشور با اتحاد جماهیر شوروی برای دستیابی به اولینها در فضا، به ویژه فرود آوردن انسان روی ماه رقابت داشت. همان طور که قانونگذاران بودجه هنگفت ناسا را تقویت میکردند، عموم مردم با این ایده موافق بودند و از آن انرژی میگرفتند.
ناسا، قانونگذاران و مردم حاضر نیستند دوباره آن سطح از خطر را بپذیرند؛ به خصوص پس از فاجعههای چلنجر و کلمبیا.
انفجار شاتل فضایی «کلمبیا»
ماموریتهای آپولو مبالغ هنگفتی را برای فرستادن فضانوردان به سطح ماه به مدت چند ۱۰ ساعت صرف کردند. فضانوردان رفتند، چند نمونه جمع کردند، چند آزمایش ساده ترتیب دادند و بازگشتند.
ماموریتهای آرتمیس برای اهداف کاملا متفاوتی طراحی شدهاند. اول این که فضانوردان قرار است تا یک هفته روی سطح ماه بمانند و این کار نیازمند غذا، آب، سوخت و تجهیزات علمی بیشتری است. دوم اینکه مأموریتهای آپولو علم را به عنوان یک ایده برای آینده تلقی میکردند. هدف اصلی، شکست شوروی بود. اکنون پژوهشهای علمی در مرکز برنامه آرتمیس قرار خواهند گرفت؛ به این معنی که ماموریت مستلزم طراحی طولانیتر و پیچیدهتر است.
در نهایت، هدف برنامه آرتمیس فقط بازگرداندن انسانها به ماه نیست، بلکه آغاز کردن احداث زیرساخت برای حفظ حضور دائمی انسان در آنجاست. همه چیز از مخازن سوخت در مدار گرفته تا انتخاب مکان برای مستعمرات آینده زیر چتر پروژه آرتمیس قرار میگیرد. این برنامه بسیار شلوغتر است زیرا یک چارچوب دستیابی به رویاها را برای نسلهای آینده فراهم میکند.
نظر شما