تاثیر حضور مداوم نانوذرات اکسیدسریم روی جلبکهای آب شیرین
محققان نشان دادند که حضور مداوم و مکرر نانوذرات اکسیدسریم در اکوسیستم آبی روی جلبکهای آب شیرین اثر گذاشته و میتواند آنها را دستخوش تغییرات زیادی کند.
با پیشرفت فناوری نانو، استفاده فراگیر از نانوذرات اکسید سریم در کاربردهای مختلف صنعتی منجر به پخش شدن این نانوذرات در محیطهای آبی شده است. از آنجایی که نانوذرات اکسیدسریم به عنوان یکی از عناصر رایج در زبالههای صنعتی به حساب میآید، مطالعه اثر این نانوذرات روی اکوسیستمها به ویژه محیطهای آبی و آبزیانی نظیر جلبکها مهم است.
با توجه به نگرانیهای روزافزودن در مورد تأثیرات نانوذرات اکسید سریم بر سلامت آبزیان و ثبات اکوسیستمهای آبی، تحقیقات فوری و جامع برای رفع تهدیدهای زیستمحیطی ناشی از این نانوذرات مورد نیاز است. به تازگی پژوهشی به رهبری محققان دانشگاه شنژن انجام شده که در آن اثر نانوذرات اکسید سریم و حضور مداوم آن در محیط زیست بهویژه جلبکهای آب شیرین کلرلا ولگاریس (Chlorella vulgaris) مورد بررسی قرار گرفته است.
با توجه به اینکه دوره قرار گرفتن در معرض نانوذرات با ریتم فیزیولوژیکی موجودات در ارتباط است، در این تحقیق تأثیر نانوذرات اکسیدسریم بر کلرلا ولگاریس به صورت یک بار در معرض قرار گرفتن و حضور مداوم و مکرر، بررسی شده است. نتایج نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض مکرر به طور قابل توجهی محتوای رنگدانه فتوسنتزی جلبک و سطح استرس اکسیداتیو را افزایش میدهد. این نتایج نشاندهنده پاسخ شدید به عوامل استرسزای محیطی است. علاوه بر این، این مواجهه باعث کاهش کارایی فتوسنتزی و کاهش زیستتوده میشود و بر سلامت و رشد جلبک تأثیر منفی میگذارد.
تجزیه و تحلیل بیان ژن، تغییرات قابل توجهی در ژنهای مرتبط با فتوسنتز نشان میدهد که نشاندهنده پاسخ سازگار به استرس ناشی از نانوذرات است. این یافتهها تأثیرات پیچیده نانوذرات بر زندگی آبزیان را نشان میدهد و پیامدهای زیستمحیطی طولانی مدت بالقوه حضور نانوذرات را برجسته میکند.
پروفسور هوانگ، محقق اصلی این پروژه، اظهار کرد: این مطالعه خطرات احتمالی قرار گرفتن در معرض مکرر نانوذرات در جلبکها را نشان میدهد و بر اهمیت ارزیابی خطرات نانومواد در محیط های واقعی محیط زیست تأکید میکند.
به نقل از ستاد نانو، درک تأثیر قرار گرفتن در معرض نانوذرات اکسیدسریم در فتوسنتز جلبک و رشد آن برای ارزیابی خطرات زیستمحیطی ناشی از این مواد بسیار مهم است. این نتایج میتواند در توسعه برنامههای ایمنتر فناوری نانو و اطلاعرسانی در مورد سیاستهای زیستمحیطی کمک کند و اطمینان حاصل کند که پیشرفت فناوری نانو با اهداف حفاظت از محیط زیست همسو است.
نظر شما